Norge i Vinter-OL

Vintersport er svært populært i Norge og de aller fleste har gode minner fra skiturer med familien med pølsegrilling, appelsiner, kvikklunsj og kakao. Nordmenn benker seg foran TV’en for å følge Petter Northug, Marit Bjørgen, Magnus Moan, Therese Johaug, Martin Johnsrud Sundby og resten av vintersportseliten i deres jakt på medaljer og titler. Norske utøvere gjør det ekstremt godt i OL sammenheng, og hvert fjerde år øker populariteten da vi tar med oss både gull-, sølv- og bronsemedaljer hjem.

I følge medaljestatistikken har Norge totalt 329 vinter-OL medaljer, fordelt på 118 gull, 111 sølv og 100 bronsemedaljer. På andreplass finner vi USA med totalt 281 medaljer. Man ser helt klart at Norge er en vintersportsnasjon når man sammenligner antall medaljer fra sommer- og vinter-OL. Totalt har vi 152 medaljer (56 gull) fra sommerlekene, noe som bare er halvparten av medaljene vi har vunnet i løpet av vinterlekene. Det er verdt å legge til at det er er gjennomført 31 sommer-OL og 22 vinter-OL, noe som gjør Norges prestasjon svært imponerende. Under sommer OL i Rio i 2016 var det mulig å vinne 306 medaljer multiplisert med 3 (gull, sølv og bronse) som gir totalt 918 medaljer. I 2014 under OL i Sotsji var det kun 98 medaljer ‘up for grabs’.

Det blir svært spennende å følge de norske utøverne i neste vinter-OL i 2018.

Norges OL historie

Norge deltok i OL før første gang under sommer-OL i 1900, og har etter det deltatt i alle OL utenom 1904 og 1980. I løpet av årene har den nordiske nasjonen samlet sammen totalt 152 medaljer fra sommerlekene, og hele 329 medaljer fra vinterlekene. Medaljene fra vinter-OL gjør Norge til den mestvinnende vinter-OL nasjonen noensinne.

Norgesrekorder i vinter-OL

Merittlisten er lang når man ser tilbake på Norges vinter-OL innsats. Landet topper medaljestatistikken, og det er fortsatt et stykke ned til andreplassen. Gjennom tidene har det blitt satt rekorder på rekorder. For eksempel under vinterlekene på Lillehammer i 1994 toppet Johann Olav Koss sin skøytekarriere med tre nye verdensrekorder og tre gull på hjemmebane. I samme mesterskap kapret Norge hele 26 medaljer, en rekord som ble stående frem til OL i Sotsji i 2014. Her tok den norske troppen også 26 medaljer, 11 gull, 5 sølv og 10 bronse. Marit Bjørgen tok flest medaljer med 3 gull og en bronse.

OL på hjemmebane, Oslo 1952

Det første OL på hjemmebane ble arrangert i hovedstaden fra 14. til 25. februar 1952. Lekene ble offisielt åpnet av Prinsesse Ragnhild og den olympiske ild ble tent av Eigil Nansen. Dette var første gang ilden ble brakt til åpningen gjennom en fakkelstafett.

Totalt deltok 694 utøvere fra 30 land som konkurrerte i 22 øvelser. Skøyteløperne gikk på Bislett, de nordiske grenene ble gjennomført i Holmenkollen og Nordmarka, alpint i Rødkleiva og Norefjell, ishockey på Dælenenga og Jordal Amfi og bobsleigh på Frognerseteren.

Norge ble beste nasjon med 7 gull, 3 sølv og 6 bronsemedaljer. Hjalmar Andersen vant tre gull i hurtigløp, Stein Eriksen vant gull i storslalåm og sølv i slalåm, Arnfinn Bergmann stakk av med gullet under hopprennet, Hallgeir Brenden vant 18 km og Simon Slåttvikk kombinert.

OL på hjemmebane, Lillehammer 1994

De olympiske lekene på Lillehammer ble arrangert fra 12. til 27. februar 1994. Den olympiske ild ble tent av Kronprins Haakon og lekene ble offisielt åpnet at Kong Harald.

Under de 61 øvelsene deltok 1737 personer fra 67 land, deriblant 94 fra Norge. Russland ble beste nasjon med 11 gullmedaljer og totalt 23 medaljer. Norge på en sterk andreplass med 10 gull, 11 sølv og 5 bronsemedaljer, totalt 26 medaljer. Skøyteløperen Johann Olav Koss vant tre gull i hurtigløp, Bjørn Dæhlie vant 10 og 15 km langrenn, Thomas Alsgaard 30 km, Espen Bredesen stakk av med gullmedaljen i hopp normalbakke, Fred Børre Lundberg vant kombinert, Stine Lise Hattestad sto øverst på pallen i kulekjøring og Lasse Kjus sikret gullet i alpin kombinasjon.

Hva venter i OL i 2018?

Norge la inn søknad om å få arrangere OL i 2018, blant kandidatene var Tromsø, Trondheim og Lillehammer/Oslo. Etter en avstemning ble det kjent at Tromsø skulle være landets kandidat. Det ble gjort undersøkelser og det viste seg å være en generell misnøye blant befolkningen å arrangere OL i Tromsø, i tillegg ble det kjent at de statlige utgiftene ville bli dobbelt så høye som det som var budsjettert. Det ble senere bestemt at Norge skulle trekke søknaden om Tromsø som OL-kandidat.

Med Tromsø ute av bildet ble det senere bestemt at vinter-OL skal arrangeres i den sørkoreanske byen Pyeongchang. Lekene finner sted fra 9. til 24 februar 2018.

Oddsen for at Pyongyang skulle bli vertsnasjon for OL i 2018 var 7.00 når kandidatene ble presentert. Selv om vinteridrett vanligvis ikke er populært blant gamblere er de olympiske lekene et unntak. Bettingselskapene har allerede begynt å samle oddsene for OL i 2018. Hos noen selskap kan du til og med allerede vedde på hvem som kommer til å bli vertsnasjon for OL i 2022. Et annet populært veddemål er hvem som kommer til å trone høyest på medaljestatistikken. Forvent å kunne sette penger på at Norge kommer til å bli det landet som stikker av med flest medaljer under OL i Pyongyang – 16 år etter suksessen i Salt Lake City.

Etter den nye medaljerekorden i 2014 er det store forventninger knyttet til den norske troppen i det kommende mesterskapet. Med en langrennstropp som bare blir bedre og bedre, Marit Bjørgen er tilbake fra fødsel og har gjort det godt i sesongåpningen for 2016/2017. Sundby og Northug kommer til å kjempe om medaljer, Therese Johaug vil kjempe seg tilbake etter skandalen. Alpingutta Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal kjører så det suser i alpinbakken. Sistnevnte er akkurat kommet  tilbake etter det stygge fallet i Kitzbühel i januar. Norge har en allsidig og sterk tropp som gjør det bedre for hver sesong, så det blir veldig spennende å følge gjengen i Sør Korea om ett år og to måneder.