Akesport

Akesport

 

Aking med kjelker eller sleder er en konkurranseidrett som gjennomføres i kurverike baner med isdekke. Konkurransene foregår på naturbane eller kunstbane, hvor den sistnevnte er permanent oppbygde og spesialkonstruerte med kraftige kurver. Kunstbaneaking er en olympisk idrett med hastigheter opp mot 140 km/t.

Vi skal videre diskutere forskjellen mellom de tre forskjellige akesportene; Bobsleigh, Aking og Skeleton. Alle grenene gjennomføres ved at utøveren / utøverne setter utfor en islagt bane på en kjelke.

Bobsleigh gjennomføres av to eller fire personer på en stålkjelke med to meier. Utøverne tar løpefart, hopper opp i boben, setter seg foroverlent, og setter utfor løypen. Det er ikke uvanlig med hastigheter opp mot 130 km/t.  Under løpet er det viktig å finne det perfekte sporet. Dette gjøres ved små, myke og kontrollerte vektforskyvninger sidelengs. Maksimallengde og vekt for en firerkjelke er henholdsvis 3,8 meter og 630 kg inklusiv utøvere. En toerkjelke er maks 2,7 m og 390 kg inkludert utøvere. Det er også mulig å benytte seg av metallvekter for å kompensere for manglende vekt.

Aking gjennomføres på en 23 kilos single- eller 27 kilos dobblekjelke hvor utøveren ligger på ryggen med bena først. Under selve aketuren brukes nakke- og magemuskler mest og det er svært viktig med riktig rytme og smidighet i kroppen. Dette øker farten og om man spenner feil muskel kan dette ha stor innvirkning resultatet. Aking er grenen som har høyest gjennomsnittshastighet, over 140 km/t er ikke uvanlig. Dette er også den eneste disiplinen hvor utøveren starter i sleden. For å starte løpet trekker utøveren seg fremover mens han ligger på ryggen. Deretter tar tyngdekraften over.

Skeleton er en individuell idrett hvor utøveren tar løpefart, legger seg på magen, med hodet først og kjører ned den isbelagte bakken. Under profesjonelle konkurranser kan utøverne oppleve opp mot 5 G og hastigheter over 130 km/t. Stålkjelken har ingen form for styre- eller bremsemekanisme noe som gjør det så godt som umulig å stoppe.

Om du er klar for kjelkekjøring med mye fart og spenning er akingesport tingen for deg.