Skøyting

Skøyting

 

Skøyting handler om å forflytte seg på isen ved hjelp av sko med et skarpt blad under, kalt skøyte. Skøyting foregår både på kunstisbaner og på naturlig frosne innsjøer eller elver. Det er en rekke idretter hvor man benytter skøyter: ishockey, curling, hurtigløp, kunstløp, bandy, ringette, skøyteoppvisning og utforskøyting.

For å kunne bevege deg effektivt på isen må du ha et par skøyter på bena. Dette er en type sko som du fester på bena med et skarp blad under for å kunne enkelt sparke fra og gli over isen. Det finnes ulike typer skøyter;

  • Hockeyskøyter -en bredere skøyte uten forpigg. Man genererer fart ved å sette foten i bakken og skyve beinet utover. Denne typen benyttes for ishockey.
  • Kunstløpskøyter – en mer elegant skøyte med forpigg for å kunne generere fart ved å sette fronten av skøyten i bakken og skyv fremover. Forpiggen gjør det også enklere å spinne og stoppe. Denne typen skøyte benyttes under kunstløpkonkurranser.
  • Lengdeløpsskøyter – en lavere skøyte som sitter godt på foten med et lengre blad for økt fart. Denne skøyten benyttes under hurtigløp, langløp / turløp og hurtigløp på kortbane.

 

Hurtigløp på skøyter

Hurtigløp på skøyter er en konkurransesport hvor utøverne konkurrerer om å gå på skøyter så fort som mulig. Det er ulike grener av denne idretten; kortbaneløp, langløp og hurtigløp. I hurtigløp starter løperne parvis i delte baner på en rundbane og løperne rangeres etter tid. I kortbaneløp og langløp starter alle deltakerne samtidig, og rekkefølgen over målstreken er avgjørende.

 

Kunstløp

Kunstløp er en skøytesport hvor man som individuell utøver, par eller grupper utfører piruetter, hopp og andre øvelser på skøyter på isen, ofte til musikk. Kunstløp er en internasjonal konkurransegren og arrangeres i EM, VM og OL. Det konkurreres i ulike nivåer, alt fra nybegynnere til OL-nivå (senior). International Skating Union (ISU) er øverste organ og regulerer internasjonal bedømming og konkurranser.

Sonja Henie er historisk sett den mest kjente norske kunstløputøveren gjennom tidene med sine tre OL-gull og to VM-gull.