Ishockey

Ishockey

 

Ishockey er et lagspill som spilles på en islagt bane der de to lagene har køller, og forsøker å få en puck inn i motstanderens mål. Dette er en svært fysisk sport og man bør være både sterk og teknisk god for å spille.

Et lag består av fem utespillere (ofte to forsvarsspillere og tre angrepsspillere) og en målvakt som spiller på rektangulær isbane med avrundede hjørner som er delt inn i tre deler, forsvar, nøytral og angrep. Hver spiller har en kølle laget av tre eller et annet godkjent materiale (aluminium eller plast). Køllens lengde og vinkel mellom blad og skaft er tilpasset hver enkelt spiller. Målvakten bruker en spesiell kølle (målvaktspak) hvor bladet og den nederste delen av skaftet er bredere. Spillerne jakter en flat, sylinderformet hardvulkanisert gummiskive kalt ‘puck’. Denne veier mellom 158 og 170 g og har en diameter på 7,62 cm. Når lagene spiller mot hverandre er målet å skyte pucken i motstanderens mål, og målet er kun godkjent dersom hele pucken passerer mållinjen.

Det er ulike regler for spillet, for eksempel er det offiside dersom en angrepsspiller er i angrepssonen før pucken. Om et lag spiller pucken fra egen banehalvdel og den går bak motstanderens mållinje og en spiller fra det forsvarende laget tar pucken blir det icing. Da droppes pucken i forsvarssonen til det laget som spilte pucken.

En ishockeykamp foregår over tre perioder på 20 minutter hver. Dersom resultatet er uavgjort etter de første 60 minuttene spilles ‘sudden death’ (5 minutter tillegg). Om det ikke blir mål i tilleggstiden går kampen til straffekonkurranse.

Spillerne benytter en rekke beskyttelsesutstyr når de spiller ishockey, deriblant leggskinn, polstret bukse, susp, brystvern, halsbeskyttelse, albuebeskyttelse, polstrede hansker og hjelm.

De fleste toppspillerne i dag spiller i den amerikanske ligaen NHL. Det er totalt sju nordmenn som har spilt i NHL, en av dem er Mats Zuccarello Aasen som i dag spiller i New York Rangers.