Skiskyting

Skiskyting er en vinteridrettsgren hvor man kombinerer to helt ulike idretter; skyting og langrenn. Utøverne går runder i en skiløype hvor det er innlagt skytestasjoner (standplass).

Skiskyting

 

Skiskyting i Norge

Når det er skiskytterkonkurranser på TV sitter nordmenn klistret til skjermen. Det er også en rekke nordmenn som driver aktivt med skiskyting og man er da ofte en del av lokale foreninger eller organisasjoner for å få tilgang til våpen, ammunisjon, standplass og tilpasset trening.

 

Skiskytterstjerner

Vi har en rekke norske skiskytterstjerner, hvor den største er Ole Einar Bjørndalen. Han er tidenes mestvinnende skisportutøver med 94 enkeltseire i verdenscupen, 6 sammenlagtseire i verdenscupen, 57 medaljer fra VM og OL hvorav 28 er gullmedaljer. Ole Einar blir ofte kalt ‘’Kongen av skiskyting’’.

Andre kjente skiskyttere er; Emil Hegle Svendsen, Tora Berger, Gunn Margit Andreassen, Lars Berger, Frode Andresen og Liv Grete Skjelbreid.

 

Skiskytterkonkurranser

Det er ulike typer skiskytterkonkurranser.

Normaldistanse er en 20 km lang løype for menn og 15 km for kvinner med fire standplassopphold jevnt fordelt utover i løpet. Man skyter liggende på første og tredje skyting, og stående på andre og fjerde. Det skal i alt treffes 20 skiver, og for hver skyteserie har man et magasin med fem skudd tilgjengelig. Hver bom gir 1 min tillegg i langrennstid.

Sprint er 10 km for menn og 7,5 km for kvinner med to standplassopphold, først liggende og deretter stående. For hver bom må man gå en strafferunde på 150 m.

Jaktstart er 12,5 km for menn og 10 km for kvinner hvor de 60 beste fra den foregående sprinten får delta. Plasseringen i mål fra sprinten blir startrekkefølgen for jaktstarten. Det er 4 standplassopphold med samme gjennomførelse med liggende på de to første skytingene, og stående på de to siste. Hver bom fører til 150 m strafferunde.

Fellesstart er 15 km for menn og 12,5 km for kvinner med samme skyteprogram som i jaktstart.

I stafett er det fire utøvere per lag med en total distanse for menn på 30 km (4 x 7,5 km) og 24 km for kvinner (4 x 6 km) og 27 km i mixed stafett.