Langrenn

Langrenn er nordmenns foretrukne fritids- og treningsaktivitet på vinterstid, men har også en viktig plass i norsk kultur og historie. Denne typen vinteridrett består av ski, staver, skisko, varme og komfortable klær. Skoene er festet til skiene med en binding i tuppen, slik at hælen er løs og brukes til fraspark.

langrenn

 

Langrenn i Norge

Norge er langrennsnasjon nummer 1, nordmenn er ifølge ordtaket ‘født med ski på beina’. Med utallige løyper i hele landet er det få personer som aldri har gått på langrennski. De aller største og mest populære langrennsdestinasjonene er lokalisert i sentrale strøk og i Øst-Norge.

 

Langrennstjerner

Norge har en rekke langrennstjerner og har vært verdens beste langrennsnasjon i mange år. På herresiden er det verdt å trekke frem er Petter Northug med sitt ene OL-gull, 7 individuelle VM-gull og 2 verdenscupseire, Bjørn Dæhlie med sine 6 individuelle OL-gull, 5 individuelle VM-gull og 6 verdenscupseire. Martin Johnsrud Sundby med sine 2 verdenscupseire og 14 enkeltseire i verdenscupen.

På kvinnesiden er Marit Bjørgen verdens beste løper. Hun har 6 individuelle OL-gull og totalt 150 enkeltseire. Therese Johaug har vunnet verdenscupen 2 ganger, med 10 verdenscupseire, samt en av hver av de gjeveste medaljene i OL.

 

Langrennkonkurranser

Langrenn har utviklet seg fra en gammel måte å komme seg effektivt fra A til Å i snødekt terreng, til en trim / turaktivitet, til en internasjonal konkurranseidrett.

Langrenn er en utholdenhetsidrett hvor man skal tilbakelegge en bestemt distanse i en eller flere runder. Dette skjer i en preparert løype, og rundene skal gjennomføres på kortest mulig tid. Løypen skal tilfredsstille en rekke krav som for eksempel distanse, høydeforskjell, samlet stigning og største sammenhengende stigning. Langrenn utøves i hovedsak på to måter; i klassisk stil eller fristil (skøyting). Når en løper går klassisk, følger skiene et spor og kan ikke flytte skiene fra dette sporet. Løperen går fremover ved å bruke fraspark og staver. I fristil skyver løperen skiene utover fra kroppen som en skøyteløper. Konkurransene startes enten individuelt eller med fellesstart.