Alpint

Alpint er en fellesbetegnelse for skiidrett med ulike former for kjøring i bratt terreng. Sporten er karakterisert ved at hele støvelen er fastspent i skien. Alpine grener er slalåm, storslalåm parallell-slalåm, storslalåm, super-G, utfor og frikjøring.

alpint

 

Alpint i Norge

Norge har over 200 alpinanlegg å velge mellom, dette innebærer alt fra dugnadsbaserte småheiser til store turistdestinasjoner. Skisentrene åpner som regel i løpet av oktober eller november og holder åpent til midten av mai. Det er også flere som holder åpne på sommerstid, som for eksempel Folgefonna i Jondal.

 

Alpintstjerner

Kjetil Andre Aamodt er tidligere alpinist og har flere medaljer fra internasjonale mesterskap enn noen annen norsk alpinist med sine 20 OL og VM medaljer. Lasse Kjus regnes som en av tidenes beste utøvere og har vunnet verdenscupen i Alpint to ganger og har totalt 16 OL og VM medaljer. Etter å ha lagt karrieren på hyllen startet Kjetil Andre og Lasse et TV-program som heter ‘Hvem kan slå Aamodt og Kjus’ hvor de to konkurrerer mot hverandre i ulike øvelser.

 

Alpint konkurranse

Slalåm kjøres i en sterkt svingende løype med mange porter. Dette stiller store krav til løperens svingteknikk og reaksjonsevne. En port består av to staurer som man må kjøre mellom for å ikke bli diskvalifisert. Et slalåmrenn gjennomføres i to omganger i to forskjellige løyper hvor rundetidene summeres.

I parallellslalåm kjører to løpere samtidig i to tilnærmet like løyper ved siden av hverandre. Konkurransen kjøres etter utslagsmetoden og i hver omgang kjører hvert par to ganger. Løperen med best totaltid går videre til neste runde.

I storslalåm står portene lengre fra hverandre enn i slalåm. Dette fører til at farten blir mye høyere. Konkurransen kjøres på samme måte som slalåm, med to omganger i forskjellige løyper.

Super-G er også kjent som superstorslalåm. Super-G kjøres bare i en omgang og løperne har ikke tilgang til bakken for trening, kun løypebesiktigelse og frikjøring er lov.

Utfor er en ren fartsøvelse hvor det kreves god kjøreteknikk, fysisk styrke og mot. Gjennomsnittsfarten er 100 km/t med en toppfart på 130 km/t. Konkurranser kjøres vanligvis i en omgang.

Alpin kombinasjon er en sammenlagt øvelse i internasjonale konkurranser hvor utfor og slalåm kjøres i som ett renn. Utfor kjøres ofte som første omgang, og slalåm som nummer to og rundetidene blir lagt sammen.