Kombinert

Kombinert er en idrettsgren som er en kombinasjon av de nordiske grenene langrenn og skihopping. Det engelske ordet for grenen er Nordic Combined.

Kombinert

 

Kombinert i Norge

Norge arrangerer verdenscup for kombinert, skihopp og langrenn i Holmenkollen hvert år. Dette er en stor folkefest og publikum fra hele landet kommer for å se sine favoritt utøvere konkurrere om seieren.

I mars 2016 ble det for første gang arrangert et offisielt NM i kombinert for kvinner.  Kombinert er ikke en verdenscup eller olympisk gren for kvinner, kun for menn.

 

Kombinertstjerner

Kombinert er en populær sport i Norge, men har tidligere vært mye i skyggen av de rene langrennsgrenene. De siste årene har kombinertlandslaget blitt en sterk og sammensveiset gjeng som allerede hevder seg i toppen.

To kjente norske utøvere er Magnus Moan med hans ti medaljer fra OL og verdensmesterskap og Petter Tande (tidligere kombinertløper) med en rekke verdenscupseire og VM gull og bronse.

 

Kombinertkonkurranser

Den tradisjonelle kombinertøvelsen er individuell (Gundersen) konkurranse, her foretas det to hopp i normal- eller storbakke og løperne går deretter 15 km langrenn. I Gundersen metoden blir poengene fra hopprennet omgjort til en tidsdifferanse, slik at 15 poeng i hoppbakken tilsvarer ett minutt i løypen (dvs 1 poeng = 4 sekunder). Langrennet foregår som en jaktstart der lederen etter hopprennet går først, og førstemann i mål vinner.

Det konkurreres også i kombinert sprint, her foretar det kun ett hopp og langrennet er kun 7,5 km. Lederen etter hopprennet går først og vinneren er førstemann i mål.

 

Lagkonkurranser

I lagkonkurransen Gundersen, deltar 3 eller 4 løpere hvor hver løper foretar to hopp hver hvor poengene summeres og langrennstiden regnes om etter Gunder-metoden. (60 poeng tilsvarer ett minutt i løypen). Langrennet arrangeres som en stafett hvor ver etappe er 5 km. Første lag i mål vinner.

Lagsprint består av to løpere som hver hopper to ganger i bakken og deretter følger 15 km langrenn, der hver løper veksler for hver runde mellom 1000 og 1250 m. Etter hver runde elimineres det dårligste laget.